Människor

Under lördagen var jag med om något jag tycker är obehagligt. Jag stod nära systembolaget för att vänta på en vän och plötsligt hör jag någon som skriker till. Såg inte riktigt vad som hände men såg en man utan för entrén till systembolaget stå och skrika massor av elakheter till kvinnan som satt där och tiggde. Jag hade precis hejat på henne någon minut innan så jag vet att hon satt där bara, hon gjorde inte mer än sa hej. Och mannen som skrek att hon borde åka hem och var bara allmänt läskig hade själv kläder som gjorde att man tycker att han nästan borde sitta och tigga också då han bara har råd med alkohol men inga kläder. Det jag har svårt för är folk som helt oprovocerat attackerar andra. De kan inte behålla en åsikt för sig själv utan måste skrika ut det och attackera. Man får tycka vad man vill om tiggare, jag ska inte sticka under stolen med att jag kan uppleva någon som obehaglig. Men för det drar jag inte alla över en kam. Jag kan ju även tycka att mannen i kassan kan vara obehaglig men inte blir jag rädd för att gå till affärer och tror att alla män bakom kassorna är obehagliga.

Samma sak med det som händer här där jag bor, det har varit överfall, bilbränder och rån. Avskyr det men jag kan inte påstå att jag tror att alla somalier springer och bränner bilar för det och tycker att de ska åka hem. För jag vet inte vem som gör det, men de som gör de sakerna det är de jag tycker ska åka tillbaka i så fall inte de som verkligen gör sitt bästa för att komma in i samhället. Det är så mycket hat som skrivs på sociala medier där man antar att det är ett visst folkslag som gör ALLT. Tydligen har vi svenskar blivit helylle folk och gör ALDRIG någonting. Jag tycker att brottsling oavsett om du är svart, vit, grå, röd, grön ska få ett straff för brott de begår.

Tänk om folk istället kunde se människan som någon så klokt sa till mig efter händelsen jag såg i lördags. Exakt, se människan. Se personen du har framför dig oavsett hudfärg, du kanske lär dig något. Bara för att man tigger är man inte mindre värd. Eller bara för att vi bor i Sverige är vi inte bättre än andra. Vi är människor. Det tycker jag är viktigt att komma ihåg. Alla har en historia, en bakgrund. Och när du väl lyssnar så kan den vara riktigt intressant. Ge mer kärlek istället för så mycket hat.

martin-luther-king-sch
Atlanta, Georgia, USA — Martin Luther King Jr. listens at a meeting of the SCLC, the Southern Christian Leadership Conference, at a restaurant in Atlanta. The SCLC is a civil rights organization formed by Martin Luther King after the success of the Montgomery bus boycott. — Image by © Flip Schulke/CORBIS

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s